HondenPage baasje Dogo Argentino

Over Dogo Argentino

honden foto van Dogo Argentino Ik hou me bezig met het bemiddelen tussen asiels en privepersonen die een Dogo ter herplaatsing aanbieden, en mensen die er eentje willen adopteren.
Bent u geinterresseerd in een Dogo, dan kan u me altijd contacteren en dan laat ik u weten welke dogo's nog een warm mandje zoeken.

Hieronder vindt u nog wat info over het ras:

De dogo argentino of Argentijnse dog is de nationale hond van Argentinië. Hij is vrij indrukwekkend en gespierd, met een gemiddeld gewicht van 40 tot 50 kg voor een schofthoogte van 60 à 65 cm. Maar groter en zwaarder komt ook voor, zeker in Europa.
De dogo is een vrij recent ras: eind jaren ’20 van vorige eeuw begon een zekere Dr. Antonio Martinez met de ontwikkeling ervan. Zijn doel was om de perfecte jachthond te creëren die eveneens een vrolijke en betrouwbare gezinshond is. Hij vertrok van de intussen uitgestorven vechthond van Cordoba. Hier werden verschillende andere rassen ingekruist; o.a. de pointer, de boxer, de Bordeauxdog, de Duitse dog, de bulterriër en de Ierse wolfshond. Elk ras stond voor een bepaald wenselijk aspect waarover de nieuwe hond zou moeten gaan beschikken: jachtinstinct, dapperheid, vastberadenheid, stabiliteit, mens- en kindgerichtheid, reukzin, kracht, grootte en een witte vacht zijn de belangrijkste.
In 1960 werd het ras dan eindelijk door de FCI erkend.

De dogo argentino wordt in Argentinië nog altijd ingezet voor zijn oorspronkelijke taak: de jacht op poema’s en everzwijnen. Hierbij werken meerdere honden samen om het wild op te jagen, te vangen en in bedwang te houden tot de jager komt om het met een mes te doden. De witte vacht helpt de hondeneigenaar om zijn dieren beter te zien op het jachtterrein; de uitgestrekte pampa’s.

Qua gezondheid stellen er zich weinig problemen. Er moet wel aandacht besteed worden aan heupdysplasie (eigen aan een grote hond) en doofheid (eigen aan een witte vacht). Ga daarom enkel langs bij een betrouwbare kweker die zijn puppies op deze punten laat onderzoeken vooraleer ze het nest mogen verlaten.

Een Argentijn is een ronduit fantastisch dier, maar is absoluut niet geschikt voor de onervaren hondenliefhebber. Doordat hij tijdens het jagen grotendeels zelfstandig moet opereren, zijn koppigheid en vastberadenheid sleutelbegrippen om een dogo te omschrijven. De ware betekenis hiervan leer je pas als je er zelf een hebt. “Ja, maar mijn hond kan ook koppig zijn hoor,” wordt door een dogo-eigenaar dikwijls enkel beantwoord met een meewarig glimlachje.
Anderzijds schuilt er achter die stoere façade een gevoelig hartje. Vergeet dus een harde opvoeding, want die werkt gegarandeerd contraproductief en roept waarschijnlijk zelfs instincten op die tot onvoorspelbaar gedrag kunnen leiden.
Kortom: ze vragen een uiterst consequente en toch liefdevolle, positieve en geduldige benadering met heel wat enthousiasme en met een gedegen kennis van hondentaal en -psychologie. De evenwichtige dogo argentino blijft heel lang speels en is, op z'n eigen onstuimige manier, altijd vriendelijk en opgewekt naar mensen toe.
Tot slot is het nog altijd een jachthond pur sang; veel beweging blijft dus een basisvereiste. Met elke dag een blokje om nemen ze zeker geen genoegen.

Ben je niet overtuigd dat je aan al hun eisen zal kunnen voldoen, begin er dan niet aan. De kans is anders niet denkbeeldig dat je er een moeilijke of zelfs gevaarlijke hond van maakt die vroeg of laat op een negatieve manier in de aandacht komt.
Kan je dit wel allemaal opbrengen dan krijg je er ongetwijfeld een buitengewone vriend voor in de plaats.

Krabbels aan Dogo Argentino


Laat ook een krabbel achter
Om een krabbel achter te laten moet je eerst inloggen

Reputatie, berichten en online status

Dogo Argentino heeft 17 ontvangen.

Berichten en online status
Dogo Argentino was voor het laatst online 12 jaar, 1 weken, 4 dagen, 19 uur, 27 minuten, 8 seconden geleden

Honden Foto's

Dogo Argentino heeft nog geen honden foto's toegevoegd


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^